Drobečková navigace:

Památky - Muzea - Řemesla


 
 

DNY SLOVANSKÉ KULTURY 2020


 
DNY  SLOVANSKÉ KULTURY 2020

V letošním roce se koná v pořadí již 7. ročník mezinárodního festivalu DNY SLOVANSKÉ KULTURY 2020, který tradičně nabídne propagaci a prezentaci kulturního dědictví UNESCO dvou zemí -  Ruské federace a Bosny a Hercegoviny. Festival se uskuteční 3. - 10. 9. 2020 v několika městech Zlínského a Jihomoravského kraje a v Praze. Zásadní novinkou je i změna formy programové nabídky,  která se soustředí především na vznik a následnou prezentaci několika putovních výstav věnovaných Kulturnímu dědictví UNESCO obou zemí. Vernisáže obou výstav proběhnou už na konci měsíce června a v rámci zářijového  festivalu jej doplní i další větší doprovodné akce. Výstavy po skončení festivalu budou putovat i po dalších městech Zlínského a Jihomoravského kraje​.

 

I. Kulturní dědictví UNESCO Bosny a Hercegoviny se poprvé představí v Uherském Brodě

Premiérová vernisáž putovní výstavy proběhne ve čtvrtek 25. 6. 2020 v Uherském Brodě v těsné spolupráci s Domem kultury a Městem Uherský Brod. Celá výstava je rozdělena do několika částí a každá z jich bude mít svoji speciální vernisáž. Všech zahájení se osobně zúčastní i nová velvyslankyně Bosny a Hercegoviny v ČR J. E. Martina Mlinarevič.

PROGRAM

11.30 Knihovna Františka Kožíka  - slavnostní umístění faksimile nejvzácnější bosenské knihy Sarajevské hagady, která je zapsaná na seznam Paměť světa UNESCO a veřejné setkání a beseda s velvyslankyní Bosny a Hercegoviny, která je i velmi úspěšnou bosenskou spisovatelkou.

17.00 Dům kultury - zahájení výstavy panelů všech položek zapsaných na světový seznam kulturního dědictví  UNESCO  Bosny a Hercegoviny a výstavy prací českého architekta Karla Paříka, který postavil evropské Sarajevo. Výstavu doplní i bohatý kulturní program

18.30 Kino Máj - zahájení výstav Bosenská kinematografie + Svět podle Kusturici

 

II. Výstava Kulturní dědictví UNESCO Ruské federace se poprvé představí v BRNĚ

Vernisáž  proběhne v pondělí 29. 6. 2020 v 16.30 ve foyer Krajského úřadu JMK. Výstava je složena ze dvou částí - panelové výstavy všech 32 položek světového seznamu UNESCO Ruské federace a výstavou miniatur starých ruských národních krojů z Pskovské oblasti. Vernisáže se zúčastní zástupci mnoha významných institucí a součástí bude i vystoupení folklorní skupiny Matrjoška, dalších hudebníků a ukázek výroby tradičních ruských dřevěných lžic.

 

Více informací naleznete zde.



 
 
 
 
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje